Koffie, sinds twee jaar ben ik er dol op. Wel met een flinke scheut melk en wat suiker trouwens, ik ben en blijf een zoetekauw. Toen ik dit recept voor koffiecake van Brenda Kookt zag, moest ik het natuurlijk maken. De cake heeft een lekkere subtiele koffiesmaak én een topping van noten met glazuur. I love it!
Ik deel het (ietwat aangepaste) recept graag met jullie!
Ingrediënten
Voor de cake
- 225 gram bloem
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- 175 ml. koude sterke koffie
- 2 eieren
- 80 ml. olijfolie
Voor de topping
- 50 gram bloem
- 50 gram koude boter, in blokjes
- snufje kaneel
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram gemengde noten, in stukjes gehakt.
Voor het glazuur
- 50 gram poedersuiker
- 1 eetlepel melk
- eventueel een druppel vanille-essence
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Vet een cakeblik goed in.
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en suiker.
- Meng in een andere kom de koffie, eieren en olijfolie.
- Doe het koffiemengsel bij het bloemmengsel en roer het goed door elkaar.
- Doe het mengsel in het cakeblik.
- Maak van alle ingrediënten voor de topping een kruimelig deeg en verdeel de helft hiervan over het beslag.
- Bak de cake 20 minuten in de oven en doe daarna de andere helft van het toppingmengsel erover heen. Bak de cake daarna nog zo’n 30-40 minuten.
- De cake is gaar wanneer er een satéprikker droog uit komt. Bak de cake anders nog wat langer.
- Laat de cake goed afkoelen.
- Maak het glazuur door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Verdeel het glazuur over de cake en laat het hard worden.
Eet smakelijk! De cake smaakt ook heerlijk bij een kopje thee.. 😉
Geef een antwoord