Een poosje geleden was het echt een hype: het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo. Gevoelig voor hypes als ik ben, las ik natuurlijk ook dit boek. Er zijn mensen die zeggen dat het hun leven totáál heeft veranderd. Zover wil ik absoluut niet gaan, maar het is echt een goed boek als je af en toe het gevoel is dat je huis wordt overgenomen door allerhande troep en stapels papieren.
Marie Kondo is een Japanse dame die een eigen adviesbureau heeft waarmee ze mensen helpt om hun rommelige huizen te veranderen in rustgevende ruimtes zonder overbodige spullen. Omdat ze binnen korte tijd zo populair was dat ze voor jaren volgeboekt was, schreef ze dit boek. Met behulp van dit boek moet het je zelf eindelijk lukken om je huis opgeruimd te krijgen én te houden.
Hoewel het al even geleden is dat ik dit boek gelezen heb, zijn er nog steeds dingen die ik dagelijks toepas. Daarom een korte samenvatting van de belangrijkste punten van de Kondo-methode.
Bewaar alleen dingen waar je blij van wordt.
Dit was voor mij de grootste eyeopener. Hoeveel spullen heb je wel niet in huis waarvan je eigenlijk niet weet waarom je ze niet hebt? Hoewel Marie het wel zweverig zegt, je moet de spullen namelijk vasthouden en dan kijken of ze je een blij gevoel van binnen (in het Engels: a sparkle of joy) geven, heeft het mij enorm geholpen. Zo had ik na het opruimen van mijn kledingkast nog maar 5 shirtjes met lange mouwen over. De rest droeg ik eigenlijk nooit of alleen op dagen dat ik toch de deur niet uitging.
Organiseer spullen per categorie.
Ik begon altijd met opruimen in een ruimte, bijvoorbeeld de badkamer of de keuken. Maar dat is helemaal fout volgens Marie Kondo. Je moet juist opruimen per categorie. Dus verzamel bijvoorbeeld al je kleding of álle boeken die je in huis hebt en bekijk welke je wilt houden. Geef daarna de spullen een vaste plek. Zo had ik drie verschillende plekken waar ik make-up bewaarde. Ik heb alles uitgezocht en heb nu alles in één mandje.
Rol je kleren op in plaats van vouwen.
Volgens Marie is het veel handiger om je kleding op te rollen in plaats van te vouwen. Het is beter voor de stof én het is veel overzichtelijker. En inderdaad, nu ik al mijn (5 😉 ) shirtjes opgerold in de la heb liggen zie ik ze in één oogopslag en is het veel netter. Alhoewel ik nog wel wat moet oefenen op mijn oprol-skills.
Hieronder een filmpje hoe je vouwt volgens de Kondo-methode.
Ook over sokken opvouwen heeft ze een bijzondere theorie. Ik citeer:
Laat me hier en nu zeggen: leg nooit, maar dan ook nooit, een knoop in je panty’s en maak nooit, maar dan ook nooit, bolletjes van je sokken.
De sokken en panty’s in je la zijn eigenlijk met vakantie. Tijdens hun dagelijkse werk worden ze wreed getrapt, zitten ze gevangen tussen je voet en je schoen, verdragen ze druk en wrijving om jouw dierbare voetjes te beschermen. De tijd in de sokkenla is hun enige kans op rust. Maar als ze worden teruggevouwen, opgerold tot bollen of geknoopt, zijn ze continu in een gespannen staat; hun stof is uitgerekt, hun elastiek staat op spanning.
Misschien ben ik te nuchter, maar hier kan ik dus helemaal niks mee. De sokken in mijn doos hebben dus een zwaar leven, ik blijf ze lekker oprollen.
Geef boeken die je hebt gelezen (of nooit gaat lezen) weg.
Wat heb je aan boeken die alleen maar kastvulling zijn? De meeste boeken lees je één keer en daarna nooit meer. Waarom zou je die boeken dan bewaren? Toen wij dit principe toepastten op onze boekenkast hielden we eigenlijk alleen kinderboeken over. De rest kon bijna allemaal richting de Kringloop.
Ik vind het echt een aanrader dit boek. Ja, het is af en toe wat zweverig, maar ik denk wel dat dit de manier is om een (redelijk) opgeruimd huis te krijgen. Het kost wel wat tijd, maar het geeft een heerlijk gevoel om zakken vol troep uit je huis te zien gaan!
‘Opgeruimd’ is onder andere te koop bij Bol.com
Geef een antwoord