Thuis oliebollen bakken, het is nogal een klus. Je bent uren bezig en aan het eind van de dag voel je je zelf zo ongeveer een oliebol. Ik snap dus ook best dat mensen, als ze al zo dapper zijn zelf oliebollen te bakken, gaan voor gemak: een pak Koopmansmix kopen, water toevoegen, hopen dat het rijst en dan bakken maar. Ik heb het ook jaren zo gedaan en mijn bollen waren over het algemeen best te pruimen. Tot ik twee jaar geleden eens wilde proberen of ik ook oliebollen kon bakken zónder pak. Ik gebruikte dit recept van Eetschrijver en sinds die tijd wil ik nooit meer wat anders. Ja, het is wat meer werk, maar zoveel lekkerder!
Ingrediënten
- 1 kilo patentbloem
- 0,75 liter koolzuurhoudend water
- 50 ml. melk, lauw
- 2 eieren
- 80 gram bakkersgist of 32 gram droge gist
- 50 gram roomboter, gesmolten
- 30 gram suiker
- 15 gram zout
- 200 gram gewelde rozijnen
- 100 gram gewelde krenten
- 150 gram appel in stukjes
- kaneel naar smaak
- eventueel geraspte citroenschil
Wat moet je doen?
- Los de gist op in de lauwe melk.
- De bloem met het zout en de suiker in een kom (of emmer) doen en de eieren er doorheen roeren.
- Voeg in gedeeltes het bronwater toe aan het bloemmengsel. Tussendoor goed roeren tot er geen klontjes meer te zien is.
- Voeg de melk, de roomboter en eventueel de kaneel en citroenrasp toe en meng weer goed.
- Droog de rozijnen en krenten goed af en meng ze samen met de appel door het beslag.
- Laat het beslag nu een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Dek de kom af met een vochtige handdoek.
- Zorg dat tegen het eind van de rijstijd de olie op temperatuur is, 180 graden is perfect.
- Roer het beslag nog even goed door, je bent nu klaar om te gaan bakken! Hier vind je nog wat tips voor nóg betere bollen.
Veel succes!
Petra says
Leuk ga ik dit jaar dit recept proberen, dank je wel!
Titia says
Veel succes, ik ben heel benieuwd naar je ervaring!
Aaltje says
Ze zijn echt heerlijk! De 1e kilo heb ik gemixt met een garde, en de 2e kilo in de keukenmachine. Maar die waren wel luchtiger dan de 1e kilo.
Het is iets meer werk dan met een pak, maar dan heb je ook echt een duidelijk smaakverschil!!
Titia says
Oh, wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie!