Thuis Door Titia

Persoonlijk blog

  • Home
  • Wie ben ik?
  • Recepten
  • Gratis patronen
  • Contact
Persoonlijk

Recept: oliebollen

28 december 2015
40

oliebollen kopfoto

Thuis oliebollen bakken, het is nogal een klus. Je bent uren bezig en aan het eind van de dag voel je je zelf zo ongeveer een oliebol. Ik snap dus ook best dat mensen, als ze al zo dapper zijn zelf oliebollen te bakken, gaan voor gemak: een pak Koopmansmix kopen, water toevoegen, hopen dat het rijst en dan bakken maar. Ik heb het ook jaren zo gedaan en mijn bollen waren over het algemeen best te pruimen. Tot ik twee jaar geleden eens wilde proberen of ik ook oliebollen kon bakken zónder pak. Ik gebruikte dit recept van Eetschrijver en sinds die tijd wil ik nooit meer wat anders. Ja, het is wat meer werk, maar zoveel lekkerder!

Ingrediënten

  • 1 kilo patentbloem
  • 0,75 liter koolzuurhoudend water
  • 50 ml. melk, lauw
  • 2 eieren
  • 80 gram bakkersgist of 32 gram droge gist
  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • 30 gram suiker
  • 15 gram zout
  • 200 gram gewelde rozijnen
  • 100 gram gewelde krenten
  • 150 gram appel in stukjes
  • kaneel naar smaak
  • eventueel geraspte citroenschil

Wat moet je doen?

  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • De bloem met het zout en de suiker in een kom (of emmer) doen en de eieren er doorheen roeren.
  • Voeg in gedeeltes het bronwater toe aan het bloemmengsel. Tussendoor goed roeren tot er geen klontjes meer te zien is.
  • Voeg de melk, de roomboter en eventueel de kaneel en citroenrasp toe en meng weer goed.
  • Droog de rozijnen en krenten goed af en meng ze samen met de appel door het beslag.
  • Laat het beslag nu een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Dek de kom af met een vochtige handdoek.
  • Zorg dat tegen het eind van de rijstijd de olie op temperatuur is, 180 graden is perfect.
  • Roer het beslag nog even goed door, je bent nu klaar om te gaan bakken! Hier vind je nog wat tips voor nóg betere bollen.

 

Veel succes!

RELATED

Naaien: patroon mondkapje
30 oktober 2020
Mijn versie van het Bernadette-vest
26 augustus 2020
Recept: ‘no knead bread’
24 maart 2020
Wat staat er op de naald? #3
25 oktober 2019
Titia test: mini kersttrui breien
16 oktober 2019

Comments

  1. Petra says

    28 december 2015 at 12:59

    Leuk ga ik dit jaar dit recept proberen, dank je wel!

    Beantwoorden
    • Titia says

      29 december 2015 at 20:46

      Veel succes, ik ben heel benieuwd naar je ervaring!

      Beantwoorden
  2. Aaltje says

    29 december 2015 at 13:40

    Ze zijn echt heerlijk! De 1e kilo heb ik gemixt met een garde, en de 2e kilo in de keukenmachine. Maar die waren wel luchtiger dan de 1e kilo.
    Het is iets meer werk dan met een pak, maar dan heb je ook echt een duidelijk smaakverschil!!

    Beantwoorden
    • Titia says

      29 december 2015 at 20:53

      Oh, wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek je iets?

Welkom!

Wat leuk dat je langskomt op mijn blog. Een paar keer per week schrijf ik hier over alles wat me bezighoudt. Veel leesplezier en graag tot ziens!

Volg Thuis bij Titia

Facebooktwitterpinterestinstagram

Facebook

Facebook

Recente berichten

Naaien: patroon mondkapje

30 oktober 2020

Mijn versie van het Bernadette-vest

26 augustus 2020

Recept: ‘no knead bread’

24 maart 2020

Wat staat er op de naald? #3

25 oktober 2019

Categorieën

  • Blij van
  • Boekreview
  • breien
  • Dag in foto's
  • Deze maand
  • DIY
  • Haken
  • Huishouden
  • Kerst
  • Kinderen
  • Kletsen
  • Lichtpuntjes
  • Naaien
  • nieuw in thuis
  • Persoonlijk
  • Recepten
  • Shoplog
  • Stom
  • Titia test
  • Titia test Pinterest
  • Week in foto's

Popular Tags

Appel baby blij van breien CAL citroen dag in foto's deken dessert deze maand haken havermout kerst kinderen kletsen knippie lichtpuntjes mijn week naaien nieuw in (t)huis ottobre pasta patroon Pinterest recept recept. appel review Sinterklaas sokken stom taart tag Vakantie week in foto's Zoet zomer
Back to top
  • Stephanie theme by LucaLogos  |  
    (c) Thuis door Titia 2016