Dit is hét recept voor iedereen die zonder bak-ervaring toch graag een spectaculair en vooral lekker kerstdessert op tafel wil zetten. Het klinkt heel moeilijk, een Pavlova, maar eigenlijk is het niet meer dan een plak gebakken eiwitschuim met slagroom en lekker veel vers fruit. Het fijne is dat je de schuimplak van tevoren kunt maken, zodat je op de dag zelf alleen wat slagroom en fruit hoeft toe te voegen. Bewaar de schuimplak dan wel in een luchtdichte bak of zak.
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 200 gram suiker
- 1 eetlepel maizena of custardpoeder
- 250 ml. slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram pure chocola
- vers of diepvriesfruit naar keuze
- eventueel wat poedersuiker om te bestrooien
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 130 graden.
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Eventueel kun je een grote cirkel op het bakpapier tekenen zodat je een mooie strakke cirkel krijgt, maar je kunt ook net als ik voor de meer ‘robuuste’ versie gaan en het schuim gewoon globaal in een cirkelvorm strijken.
- Zorg dat je kom goed vetvrij is en doe de eiwitten in de kom.
- Mix de eiwitten met een elektrische mixer tot ze wit en stevig zijn.
- Voeg dan, terwijl je door blijft mixen, heel langzaam de suiker toe. Het schuim wordt nu mooi stevig en glanzend.
- Spatel er héél voorzichtig de maizena of custardpoeder door.
- Doe het schuim op de bakplaat en strijk het in een cirkelvorm.
- Bak het schuim zo’n 75 minuten en laat het afkoelen in de oven.
- Smelt de chocolade au bain marie en strijk dit op de bovenkant van de schuimplak.
- Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en verdeel dit over de schuimplak.
- Voeg tenslotte het fruit toe en bestrooi eventueel met poedersuiker.
Eet smakelijk!
Geef een antwoord