Goedemorgen! Ik vond het wel weer eens tijd voor een kletspraatje!
Zoals ik een poosje geleden al schreef, kwam mijn moeder laatst aanzetten met 3 grote dozen. Een oudtante kan niet meer thuis wonen, dus haar oude huis moest leeggehaald worden. En mijn moeder kent mij goed….
Ergens heeft het altijd iets triest, zo’n doos vol spullen uit een vervlogen tijd. Zakjes met half afgemaakte projecten, patronen met aantekeningen erop, ik voel me altijd een beetje bezwaard om daar in te gaan zitten struinen. Maar aan de andere kant zou het ook jammer zijn om het allemaal weg te gooien, dus ik zet me dan toch maar over mijn gene heen.
Waar ik deze keer erg blij van werd waren héél veel bollen Hema katoen (van 100 gram!) in allerlei geweldige kleurtjes. Ik had een poos geleden al eens wat van dit katoen gekregen via mijn lieve tante, maar met dit erbij is het genoeg voor een mooie deken. Leuk!
Er zaten ook nog een paar oude lakens met bloemetjes bij, die ik waarschijnlijk om ga bouwen tot jurkjes voor mijn dochter. Verder ben ik nu 5 kleine schaartjes rijker en nog wat Durable katoen (je weet wel, dat ik ook heb gebruikt voor de Cal 2015) inclusief patroon voor ouderwetse gordijntjes. Ooit ga ik die gordijntjes haken!
Ook heel leuk, deze kopie van een borduurwerk. Als er één van mijn lezers dit patroon in kleur heeft hoor ik dat graag!
Maar wat voor mij toch wel het hoogtepunt was, was een borduurpatroon van de ‘Stichting Goed Handwerk’. Deze stichting is opgericht in 1951 en had (de naam zegt het wellicht al) als doel om ‘het handwerken in Nederland tot een hoger peil te brengen’. Ze gaven tijdschriften uit en organiseerden tentoonstellingen. Eén van de 300 patronen die ze uit hebben gebracht was van een wandkleed. Dit ‘Wandkleed met Bijbelse Voorstellingen’ is ontworpen door Mevrouw C. Boomgaard-Luckens en vooral de uitgebreide toelichting die erbij zit vind ik geweldig.
De vijf wijze maagden met hun brandende lampen zijn op weg maar het huis van de bruidegom. Dit motief is een verkleinde uitvoering en vrije bewerking van dezelfde voorstelling op een Marker spreitje, dat bewaard wordt in het Nederlandsch Openlucht Museum te Arnhem. Het sierlijke lettertype, waarin het onderschrift geborduurd werd, dateert ook uit 1880.
Voor de rand, die de wandlap van onderen afsluit, werd de indeling in z.g.n. “leggers’ (dat zijn schuine strepen) en “bonnen” (de door de strepen ontstane vakken) gevolgd, zoals die gebruikelijk is bij de oude Marker vernaaide linten.
De middelste “bon” toomt U Abrams offer (Genesis 22:10) en ter weerszijden daarvan: de vogelen des hemels en de bloemen des velds, waarvan gesproken wordt in Mattheus 6.
Ook prachtig:
Het wandkleed werd geborduurd in kruisjes (over 2 stofdraden in lengte en breedte) en holbeinsteken, met zwart splijtgaren, op een achtergrond van wit of roomkleurig linnen. Zegt U nu niet dadelijk , dat U niet van zwart houdt! Juist dit strenge zwart geeft aan Uw wandkleed een zekere voornaamheidheid en een, ik zou haast zeggen, ingetogenheid, die geheel aansluit bij de aard der te borduren motieven.
Tot slot heb ik voor jullie nog twee huishoudelijke tips en een informatief stukje over de zeven schoonheden die ik ook nog vond. Altijd handig om te weten.. 😉
Ik wens jullie allemaal een fijne dag!
Liefs Titia
Ha, wat een mop, raad eens wat er bij mij hier op mijn bureau staat! Dat geborduurde lapje met het Staphorster tafereeltje, een mooi aandenken aan ’thuis’ midden in de woestijn. Ooit gevonden bij de Kringloop. Ik zal je zsm een foto mailen.
Nou ja, wat bizar! Stuur maar een foto, leuk!