Over iets minder dan twee weken is het Pasen. Hoewel ik het ergens jammer vind dat ook dit feest door de commercie wordt omgetoverd tot een eetfestijn (nieuwste trend: Paas-borrelen!), vind ik het toch ook wel leuk om dan met de lunch wat lekkers op tafel te zetten. Deze kaneelbroodjes maak ik al een paar jaar voor Pasen en ze zijn echt zó lekker…. Laat je ook deze keer niet afschrikken door de gist die je moet gebruiken, als je precies doet wat er staat kan het bijna niet mis gaan. 😉
Een paar tips vooraf:
- Als je een (goede) mixer of keukenmachine met deeghaken heb, zou ik absoluut adviseren die te gebruiken. Het deeg is namelijk in het begin best plakkerig en dus lastig te kneden. Heb je geen mixer, kneed het dan minstens 10 minuten tot het glad en veerkrachtig is.
- Als je dit voor het ontbijt wilt maken, kun je het deeg de avond van tevoren maken en dan de 1e rijs ’s nachts in de koelkast doen. De volgende ochtend vul je dan de broodjes en laat je ze de tweede keer rijzen.
- Omdat de meningen over het al dan niet toevoegen van appelstukjes verdeeld zijn hier in huis, bestrooi ik altijd de helft van het deeg met appel.
Ingrediënten (voor 10-12 stuks)
Voor het deeg
- 425 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- 240 volle melk, lauw
- 30 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 15 gram suiker
- 8 gram zout
- 1 ei
Voor de vulling
- 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 125 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- eventueel 1 appel, geschild en in kleine stukjes gesneden.
- 1 ei, losgeklopt
Wat moet je doen?
- Meng in een grote kom de bloem, gist, suiker en zout.
- Voeg de boter, het ei en de melk toe en kneed het deeg tot het glad en veerkrachtig is.
- Vorm het deeg tot een bal en leg de bal in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 50 bij 35 centimeter.
- Meng de boter, suiker en kaneel in een kommetje en smeer de lap in met de kaneelpasta. Eventueel kun er ook nog appelstukjes over strooien.
- Rol het deeg op vanaf de lange kant tot een lange worst. Snij de rol in 10-12 stukjes.
- Bekleed een grote ovenschaal of bakblik met bakpapier. Leg de plakjes iets van elkaar in de schaal. Dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat 45-60 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200°. Bestrijk de broodjes met ei en bak ze 20 tot 25 minuten.
- Til de broodjes met bakpapier en al uit het bakblik en laat ze iets afkoelen. Je kunt ze zowel warm als koud eten.
Eet smakelijk!
Een snelle variant hiervan kun je maken als je kant en klaar deeg gebruikt voor croissant. Zo lekker. En hartig met gedroogde tomaatjes enz ook lekker
Dat is ook een goed idee, bedankt voor de tip!