Vandaag geen recept van mij, maar van mijn lieve zusje Katinka. Want hoewel ik dol ben op het bedenken van nieuwe taarten, cakes en toetjes, ben ik verder een matige en saaie kok. Ik kook elke week hetzelfde en probeer zelden iets nieuws uit. Gelukkig is mijn zusje op dit gebied heel anders en daarom geef ik haar met plezier het woord!
Hoi!
Allereerst: ontzettend leuk dat mijn plog in de smaak viel en door veel mensen bekeken is! Vandaag een recept wat hier regelmatig op tafel staat: cottage pie. Misschien meer een wintergerecht maar geloof me: ook in de lente smaakt dit prima! Wij kunnen van dit recept met 2 volwassenen en 1 peuter (al is het bij hem altijd weer de vraag of hij gaat eten, vast herkenbaar voor anderen met een peuter in huis) makkelijk 2 dagen eten. En laten we eerlijk wezen: soms is het heel fijn om alleen nog maar iets in de oven te hoeven schuiven en een half uur later te kunnen eten!
In dit recept moet je op een gegeven moment een roux maken van bloem en boter, dit is de basis voor de saus die door de puree gaat. Laat je hier alsjeblieft niet door afschrikken, dit stelt echt niks voor. En geloof me, je voelt je daarna echt super-culinair 😉
Ingrediënten
- 1 kilo geschilde aardappelen
- 2 a 3 preien
- Stuk of 7 wortels
- 500 gram rundergehakt
- 500 ml runderbouillon (je gebruikt hiervan niet alles)
- 1 groot blikje tomatenpuree (of 2 kleintjes)
- 2 teentjes knoflook (ik gebruik heel lui zo’n tube knoflook-pasta, aanrader)
- 2 eidooiers
- 3 eetlepels mosterd
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- Peper en zout
- 200 ml melk
- 150 gram geraspte kaas
Wat moet je doen?
- Schil de aardappelen en kook deze tot ze gaar zijn.
- Schil/was/snijd de prei en wortelen. Snijd de wortelen in dunne plakjes zodat ze goed gaar kunnen worden.
- Bak het gehakt rul en voeg daarna de wortelen en prei toe.
- Wanneer de prei is geslonken voeg je de tomatenpuree en de knoflook toe. Wanneer dit ook even goed is meegebakken is het tijd de bouillon toe te voegen. Ik gebruik meestal 300/350 ml per keer, maar dit is een beetje afhankelijk van hoeveel gehakt/groente je hebt gebruikt. Het moet in ieder geval lekker kunnen pruttelen maar niet compleet onder staan. Breng verder op smaak met peper en zout en laat dit ongeveer 30 minuten stoven.
- Stamp ondertussen de gekookte aardappels fijn tot een puree.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg vervolgens de bloem erbij. Daarna een paar minuten goed blijven roeren op niet al te hoog vuur zodat de bloem kan garen. Voeg daarna de melk erbij en blijf roeren, dit wordt al snel een dikke saus. Viel best mee he?
- Roer de geraspte kaas, eidooiers en de mosterd erdoor.
- Meng deze saus met de aardappelpuree.
- Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en bedek dit met de aardappelpuree. Wij kunnen hier zelf 1 grote en 1 kleinere schaal mee vullen.
- Bak 25 minuten af in de oven op 200 graden
Eet smakelijk!
Geef een antwoord