Zelf brood bakken, ik vind het heerlijk om te doen. Toch snap ik ook best dat heel veel mensen er niet aan beginnen. Brood bakken is namelijk best veel werk. Om de gluten zich goed te laten ontwikkelen moet je het deeg minstens 10 minuten stevig kneden. Daarna moet het nog twee keer rijzen en pas dan ben je aan het daadwerkelijke bakken toe. Je bent minstens 3 uur verder voordat je tanden in je een vers plakje zelfgebakken brood kunt zetten.
Daarom heb ik vandaag een heel simpel broodrecept voor jullie. Een recept waarbij je niet hoeft te kneden. De truc is dat je het brood heel lang laat rijzen, zo’n 10 -12 uur. Die lange rijstijd zorgt ook voor de vorming van gluten en dus een lekker brood. Bovendien krijg je, omdat je meer water gebruikt dan normaal, een heerlijk luchtig brood. Om dit brood te kunnen bakken heb je wel een braadpan met deksel nodig die ook in de oven kan. Mijn pan kocht ik bij de Ikea, het is de Senior Braadpan met deksel. Ook een hele fijne pan voor stoofvlees trouwens!
Omdat dit brood lang moet rijzen komt het wel aan op een handige planning. Ik maakte het deeg om 21.00 ’s avonds en liet het de hele nacht rijzen. Om 9.00 de volgende morgen maakte ik er een bol van en liet het nog zo’n twee uur rijzen. Daarna was het tijd om het brood te bakken, zodat ik bij de lunch kon genieten van een heerlijk vers brood.
Ingrediënten
- 400 gram bloem (minstens de helft hiervan moet witte bloem zijn)
- 1 zakje gist (7 gram)
- 1,5 theelepel zout
- 350 ml lauwwarm water
- extra bloem om te bestrooien
- bakpapier
- een braadpan met deksel
Wat moet je doen?
- Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar. Kneden is niet nodig, het gaat erom dat het redelijk gemengd is.
- Dek de kom goed af met plastic folie (ik doe er altijd een pedaalemmerzak omheen die ik dichtknoop) en laat het deeg 10-12 uur staan op kamertemperatuur.
- Stort het deeg op een goed bebloemd werkblad en vorm er een bol van. Het deeg is erg plakkerig, dus zit er zo min mogelijk aan. Het is niet erg als het niet lukt om er een mooie bol van te maken.
- Leg de bol op een stukje bakpapier, bestrooi rijkelijk met bloem en dek af met een theedoek. Laat nog anderhalf a twee uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden. Zet de pan met deksel alvast in de oven zodat de pan goed warm wordt.
- Laat de bol voorzichtig in de pan zakken (kan met bakpapier en al) en bak het brood in de pan mét deksel zo’n 30 minuten. Het deksel zorgt ervoor dat het vocht in de pan blijft, zodat je een brood krijgt met een heerlijke korst.
- Bak daarna je brood nog zonder deksel zo’n 15 a 20 minuten. Laat het brood afkoelen op een rekje.
Eet smakelijk!
Geef een antwoord