Ik kan me voorstellen dat je bij het zien van de titel niet meteen enthousiast werd. Een brood waarvan het belangrijkste ingrediënt gekookte aardappel is, dat klinkt als een heel zwaar en machtig brood. Zo’n brood waarvan je na 1 plakje bomvol zit en de rest van de dag geen honger meer hebt.
Maar verrassing, zo’n brood is het juist totaal niet. Het is juist een heel zacht en luchtig brood, ik ben er dol op. Vooral als het nog een beetje warm is, met wat verse kaas…. Mjammie!
Dit recept komt van mijn broertje Tobias. Ik heb het recept iets aangepast, maar als je van hartig brood houdt moet je absoluut zijn versie met rozemarijn en kaas ook eens proberen.
Ingrediënten
- 75 ml melk, lauw
- 250 gram gekookte aardappelen
- 300 gram bloem ( ik koos voor 100 gram volkoren en 200 gram witte bloem)
- 7 gram gist
- 12 gram zout
Wat moet je doen?
- Pureer de gekookte aardappelen
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een soepel deeg. In het begin voelt het erg droog aan, maar dat komt vanzelf goed. Kneed het zo’n 10 minuten tot het glad en glanzend is.
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek die af met plastic folie. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.
- Stort het deeg op een bebloemd werkblad en sla al de lucht eruit. Geef het deeg de vorm die je wilt. Zoals je kunt zien ging ik voor rond. Je kunt het in een vorm bakken, maar ook los op een bakplaat.
- Dek het deeg af en laat het nog een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak je brood 20 minuten. Bak het daarna nog 5 tot 10 minuten op 175 graden. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek het dan af met aluminiumfolie.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Ik las ook het recept van Tobias. Hij schrijft dat je het deeg moet insnijden voor je het in de oven doet anders gaat het mis?!
Ja, daar zijn we het niet over eens. Ik doe het soms wel, soms niet, maar net waar ik zin in heb. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zoveel verschil merk, maar goed, ik ben ook maar een amateurbakker natuurlijk.