Ik ben niet het type dat braaf recepten volgt. Ik probeer er altijd mijn eigen draai aan te geven door dingen te ‘verbeteren’. Dat is niet altijd een groot succes, dat geef ik eerlijk toe. Wat ik nog liever doe dan recepten aanpassen, is helemaal mijn eigen ding verzinnen, zoals bij dit recept. Ik had zin in koffie én per ongeluk ietwat teveel bananen ingekocht. En omdat ik het toen nog een beetje saai vond heb ik bovenop wat noten gestrooid. Vaak mislukken dit soort recepten, maar deze cake was echt heel lekker. Dus hierbij het recept!
Ingrediënten
- 260 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 120 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 165 gram donkere basterdsuiker
- 4 eieren
- 2 rijpe bananen, gepureerd
- 10-15 gram oploskoffie (afhankelijk van hoe sterk je de koffiesmaak wilt)
- om te bestrooien: gehakte ongezouten noten en suiker
Wat moet je doen?
- Bekleed een cakevorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 165 °.
- Klop de eieren met de suiker en boter.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel en het zout toe.
- Los de oploskoffie op in een heel klein beetje kokend water en meng dit door de gepureerde bananen.
- Voeg beide mengsel samen en mix tot een mooi beslag.
- Stort het beslag in het cakeblik en bestrooi met de noten en de suiker.
- Bak de cake 55-60 minuten in de voorverwarmde oven. Als de bovenkant te donker wordt, kun je een stukje aluminiumfolie erop leggen.
Eet smakelijk!
NB: ik kreeg de tip dat je de suiker kunt vervangen door 3 volle eetlepels honing, handig als je minder geraffineerde suikers wilt eten.
Goed gelukt en erg lekker! Ik probeer altijd zo min mogelijk geraffineerde suikers te gebruiken dus heb 3 volle eetlepels honing (van de imker) toegevoegd ipv de suiker. De cake is lekker smeuïg bedankt voor het recept.
Oh, dat is fijn om te horen! Ik zal het erbij zetten dat je de suiker kunt vervangen door honing, dat is een goed idee als je minder suikers wilt gebruiken.
Bedoel je in plaats van de donkerbruine basterdsuiker? Of over de noten?
In plaats van de basterdsuiker.