Meer dan een jaar geleden gaf ik hier het recept van Millionaire’s shortbread, één van de recepten waar ik mijn man écht blij mee kan maken. Toen ik laatst op tv een versie zag met gezouten pinda’s, wist ik dat ik die ook eens wilde proberen. Eigenlijk is dit een combinatie van Snickers en Twix, een biscuitlaag met daar bovenop karamel met pinda’s, afgedekt met een laag chocola. Hoeveel calorieën hier inzitten? Ik durf het niet uit te rekenen, gewoon je mond opendoen en genieten….
Ingrediënten:
Bodem:
- 225 gram bloem
- 75 gram suiker
- 175 roomboter, in kleine blokjes gesneden
- snufje zout
Karamellaag:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 200 gram roomboter
- 4 eetlepels stroop
- 250 gram zoute pinda’s
Bovenkant:
- 250 gram pure chocola
- 100 gram melkchocola
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 150°.
- Bekleed de bodem en de zijkanten van een bakblik (de mijne was 20 bij 30 cm) met bakpapier.
- Maak van de ingrediënten van de bodem een kruimelig deeg. Dat gaat het makkelijkste in de keukenmachine, maar het kan natuurlijk ook met je handen. Stort dit kruimelige mengsel in het bakblik en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Prik er met een vork gaatjes in.
- Bak de bodem 30-35 minuten tot het goudkleurig is. Laat de bodem helemaal afkoelen.
- We gaan nu verder met de karamellaag. Doe de boter in een magnetronbestendige kom en laat de boter smelten.
- Voeg de stroop en de gecondenseerde melk toe en roer heel goed, tot het helemaal gemengd is.
- Zet de kom in de magnetron op de middelste stand tot het kookt. Dit duurde bij mij 7 minuten op 360 watt. Haal de kom elke minuut uit de magnetron om het goed te roeren.
- Als het mengsel kookt haal je het uit de magnetron, laat je het even staan en roer je het nog een keer goed door. Als het goed is, is het nu lichtgeel, zoals je op de foto hieronder kunt zien.
- Meng nu de pinda’s door het karamelmengsel en giet dit op de bodem. Laat het helemaal afkoelen.
- Smelt voor de bovenkant de chocola. Dit doe ik ook in de magnetron, maar het kan natuurlijk ook ‘au bain-marie’. Verdeel de chocola over de koek en laat helemaal afkoelen. Snij/hak de koek in kleine vierkantjes.
Eet smakelijk!
Geef een antwoord