Het is december, de Goedheiligman hebben we gisteren uitgezwaaid, de kerstboom staat, dus nu kunnen we ons gaan richten op kerst. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik in mijn hoofd al een poosje bezig was met het verzinnen van kerstrecepten. Zoals ik vorig jaar al schreef, bemoei ik me met kerst het liefst met de toetjes. Daarom ook dit jaar op mijn blog geen recepten voor gevulde kalkoen, de lekkerste rollade of gebraden gans met cranberry-saus. Ik doe waar ik goed in ben: desserts!
Ik trap dit jaar af met een semifreddo. Voor degenen die niet weten wat semifreddo is: semifreddo is Italiaans voor ‘half bevroren’. Je maakt een soort mousse die je vervolgens in de vriezer zet. Niks elk half uur roeren of een dure ijsmachine kopen, de vriezer doet het werk. De semifreddo is het lekkerste als hij nét helemaal bevroren is, dat was bij mij na 4 uur. Als dat qua planning niet haalbaar is, haal dan de semifreddo er op tijd uit, zodat hij iets zachter kan worden.
Qua smaak koos ik voor frambozen en witte chocola, gewoon omdat ik dat een lekkere combinatie vind. Het zuur van de frambozen met het zoet van de witte chocola, heerlijk! Je kunt trouwens gewoon diepvries-frambozen gebruiken, maar laat ze dan wel eerst ontdooien en houdt er rekening mee dat de smaak iets achteruit zal gaan doordat je ze twee keer invriest. En wat de Griekse yoghurt betreft moet ik streng zijn, koop gewoon de volvette variant en niet die met 0,2% vet of zoiets. Lekker ijs heeft vet nodig…
Ingrediënten
- 400 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 gram witte basterdsuiker
- 500 gram Griekse yoghurt
- 200 gram witte chocola, geraspt
- 250 frambozen
Wat moet je doen?
- Bekleed de binnenkant van een cakevorm met plasticfolie. Zorg dat het plastic royaal uitsteekt aan de bovenkant.
- Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de basterdsuiker.
- Spatel de slagroom voorzichtig door de Griekse yoghurt heen.
- Meng 200 gram van de frambozen en 150 gram van de witte chocola door het slagroom-yoghurtmengsel.
- Stort dit mengsel in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Dek af met plasticfolie en zet de semifreddo minstens 4 uur in de vriezer.
- Haal de semifreddo 15-30 minuten voor het serveren uit de vriezer en garneer met de resterende witte chocola en frambozen. Ook lekker: pureer de frambozen zodat je een saus krijgt.
Eet smakelijk!
Hoi, ik ben dit jaar met kerst verantwoordelijk voor het dessert, en ik vond Semifreddo toepasselijk voor dit jaar. Het recept ziet er heel duidelijk en lekker uit. Voor hoeveel personen zijn deze hoeveelheden?
Groepjes,
Karen
Hoi Karen, het ligt er een beetje aan of het grote eters zijn. Ik denk dat je er zeker met 4-6 personen van kunt eten. Veel succes!