Naast haak- en breiboeken, ben ik ook dol op kookboeken. En dan het liefst boeken over bakken, zoals die van Nigella Lawson. Een poosje geleden nam ik het boek ‘Rutger Bakt’ mee van de bibliotheek. Inderdaad, de Rutger die het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heeft gewonnen. Al snel was ik heel enthousiast, wat een leuk en inspirerend boek! Toegankelijke recepten die duidelijk uitgelegd worden en prachtige foto’s. Dit boek gaat op mijn verlanglijstje!
Het eerste recept dat ik uit dit boek probeerde was deze cakerol. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, dit recept is niet ingewikkeld en vooral heel leuk om te maken!
Ingrediënten
Voor de cake
- 3 eieren
- snufje zout
- 95 gram suiker
- 1 tl vanille-extract
- 95 gram bloem, gezeefd
- 25 ml. water
Voor de vulling
- 175 ml. slagroom
- 20 gram suiker
- frambozenjam
Verder nodig
- 30 gram suiker
- 50 gram pure chocolade, gesmolten
- boter om in te vetten
- bakpapier
- een schone theedoek
- plasticfolie
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg een vel bakpapier op een ovenplaat én vet daarna het bakpapier in.
- Klop de eieren, suiker, vanille, en zout zo’n 6 minuten lang tot het licht en luchtig is.
- Spatel er voorzichtig de bloem doorheen en daarna het water.
- Giet het beslag op de bakplaat en strijk het glad.
- Bak de cake 9 tot 12 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
- Leg ondertussen op je werkblad een (schone) theedoek en bestrooi die met de 30 gram suiker.
- Haal de cake uit de oven en leg die direct op de theedoek. Rol de cake samen met de theedoek op vanaf de lange zijde.
- Laat de cake afkoelen.
- Klop voor de vulling de slagroom met de suiker stijf.
- Leg plasticfolie op je werkblad.
- Haal de cake voorzichtig uit de theedoek en leg hem op het folie.
- Bestrijk de cake met de jam en daarna met de slagroom.
- Rol de cake weer op en wikkel het plasticfolie eromheen.
- Leg de cakerol minstens een uur in de koelkast.
- Verwijder het plasticfolie en snijd de uiteinden van de cakerol strak af.
- Versier de bovenkant van de cakerol met de gesmolten chocola. Dat kan met een spuitzakje, maar als je die, net als ik, niet hebt kan het ook met een theelepeltje.
Eet smakelijk!
Tip: in plaats van een spuitzak, gebruik ik zelf altijd een druk-en-sluitzakje waar ik een klein puntje uitknip, werkt echt prima en daarna gooi je ‘um gewoon weg.
Oh, dat is een goed idee! Ik heb wel van die officiële spuitzakken gehad, maar die zijn na gebruik gewoon niet schoon te krijgen…